DALIŞ FENERLERI HAKKINDAKI BILGILER
FENER SAYISI
Herhangi bir dalışta, bakımlı bir sualtı feneri ile, tamamen ışıksız ortamda kalınması (nedenler ampul yanması, paslanma, pilin bitmesi, patlama, sızıntı, kaybolma olabilir) ihtimali % 86.7 olarak hesaplanmıştır.
Eğer iki feneriniz varsa, bir dalışta her iki fenerin de arızalanması olasılığı % 3.9 gibi bir değere düşmektedir.
Bu istatistikler göz önünde bulundurularak, gece dalışlarında biri ana fener öteki de yedek olmak üzere en az iki fener kullanılmalıdır. Dalışa giren ana ve yedek fenerler dalışı tamamlayabilecek güce sahip olmalıdır.
Eğer güvenilirliğinden emin olmadığınız bir fener kullanıyorsanız bunu belirtilen iki fenerden biri olarak saymayın.
AÇ-KAPA DÜĞMELERİ (ON-OFF)
Su sızdırmazlıklarına göre aç-kapa düğmelerini incelediğimizde şu çeşitler mevcuttur.
Contalı düğmeler; sızdırmazlık bir o-ring vasıtasıyla sağlanır. Dıştaki düğme çevrildiğinde içteki bağlantıyı sağlayan bir şaft aracılığı ile ya da dönerek sıkıştırılan bir kapak aracılığı ile bağlantı sağlanır.
Manyetik düğmeler; dıştan içeriye direk bir bağlantı olmadığı için su sızdırma riski yoktur. Kullanım zorluğu dezavantajı olabilir.
Üzeri kauçuk kaplı düğmeler; sızdırmazlık düğmenin üzerine geçirilen su geçirmez kauçuk-lastik türevi bir kaplama ile sağlanmıştır.
Ayrıca, aç-kapa düğmelerinin kilitli olması, istek dışı (çarpma, sürtme etkisiyle) açılıp kapanmaları engeller.
FENERLERİN BAKIMI
Fenerler, dalıştan sonra tatlı suyla yıkanmalı, daha iyisi birkaç saat suya bastırılmalıdırlar. Bu tuz kristalleri ve korozyon gelişimini engeller.
Kuruduktan sonra açılıp pilleri içinden çıkarılmalıdır. Tek kullanımlık pillerin serin yerde saklanmaları ömürlerini uzatır. Şarjlı pilleri ise boşaltmak, uzun süre kullanılmayacaklarsa dolu bekletmek yerindedir, ancak bu konuda üretici talimatlarına uyulmalıdır.
O-ring’ler, yerlerinden çıkartılır, parmak ucunda gezdirilerek küçük yabancı cisimlerden uzaklaştırılır ayrıca zedelenme kontrolü de yapılır. Az miktarda silikon-gres sürülür (esneklik kazandıracak ve oturduğu yere temas etmesini sağlayacak kadar). Fazla sürmek zararlıdır, toz ve diğer küük taneli yabancı cisimleri kendine çeker.
O-ring yatakları da temizlenmeli ve yabancı cisimlerde arındırılmalıdır (kulak temizleme pamukları bu iş için kullanılabilir).
Ampul ve pil kontakları korozyon kontrolünden geçirilir ve temizlenir.
Bakımı yapılan fener, nemden ve güneşten uzak, zedelenmeyecek, sağlam bir yere konur.